BZZPMS

V zadnjih petnajstih letih se po slovenskih vrtcih in splošnih knjižnicah zelo širi predšolska bralna značka, ki spodbuja predvsem starše, da berejo svojim otrokom v predšolskem obdobju.

Bralna značka je slovensko gibanje, ki že petdeset let spodbuja razvoj bralne kulture mladih. V letu 2002 se je Bralna značka organizirala kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, njen program pa je še vedno del nacionalnega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije. V strokovnem smislu pa gibanje od vsega začetka vodijo mentorji po šolah (od devetdesetih let dalje tudi po vrtcih in knjižnicah) – njihovo delo z mladimi je temelj bralne značke (VIR:http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=7).

 

Predšolska bralna značka v praksi potrjuje, da družinsko branje vpliva na otrokovo pismenost in kasnejše uspešnejše učenje branja, predvsem pa poglablja čustvene vezi med starši in otroki. Statistike kažejo, da le tretjina staršev bere z otroki, zato je program bralne značke še kako dobrodošel že v vrtcih. Redno branje otrokom tudi kaže, kako je treba pravilno ravnati s knjigo, kako lahko na podlagi ene same pravljice nastanejo risbica, igra, pesem, plesna uprizoritev in podobna.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)