Letošnja tema se je glasila Trajnostno povezani  in je poudarjala področje skrbi za okolje ter spodbujala gibanje ter uporabo javnih prevozov. Tudi v našem vrtcu smo aktivno pristopili k projektu ter  izvedli  kar nekaj dejavnosti na temo.

Otroci in vzgojiteljice iz oddelka  »Mavrica«, so se v tem tednu pogovarjali  o različnih vozilih, prepevali pesmi, najraje Tu, tu, tu, po cesti , plesali  ob glasbi  Avtobus – priljubljenih  Čukov in prebrali kar nekaj knjig na dano temo. Otrokom je bila zelo všeč zgodba  Hitri mali vlak. Preizkusili so tudi velik voziček, ki hkrati prevaža kar šest otrok, starejši otroci pa so se na pot podali peš ob pomoči Bibe. Malčki so spoznavali  Blanco, opazili  vlak, ki je potrobil- joj kakšno veselje, mimo se je pripeljal tudi  velik avtobus. V igralnici pa so otroci spretno likovno ustvarjali. S tempera barvami  so odtiskovali oziroma vozili avtomobile po risalnem listu ter tako ustvarjali sledi in poti, ki nas povezujejo.

Pri »Sončkih« pa so ta čas izkoristili za učenje nove pesmi in izštevanke o vlaku in avtobusu ter ta vozila tudi likovno upodobili.  Lepe slike krasijo naš garderobni prostor. Prevozni sredstvi so si ogledali tudi v živo in pri tem obnovili pravila, ki  jim jih je predstavil  Kuža pazi.

Pri »Pikah« so predstavili ter poimenovali prednosti in slabosti vplivov različnih vozil na okolje, se sprehodili po Blanci in si ogledali javni promet. Ob videoposnetkih na dano temo so obnovili svoje znanje ter zapisovali komentarje, ki so jih ob zaključku dejavnosti tudi  shranili v svoje osebne mape.

V skupini  »Zvezdice« pa smo se ob ogledu krajšega risanega filma  Evropski teden mobilnosti, pogovarjali o skrbi za okolje in o primernejših oblikah mobilnosti, ki omogočajo ohranjanje zdravja narave in ljudi. Znanje smo obnovili  na sprehodu po poti do igrišča na Blanci. V parih smo se poigrali igro Jaz sem kolo, narisali  in sestavili svoje varno in zdravo mesto, zavrteli veliko rajalno kolo, ki se je na trenutke vrtelo hitreje kot tisto pravo. Sklenili smo, da se bomo skozi leto trudili upoštevati nasvete in kar se da »pohajali« peš ali s kolesom.

 

Prispevke za članek  pripravile  strokovne delavke vrtca.

Članek uredila Tatjana Imperl

 

(Skupno 170 obiskov, današnjih obiskov 1)