Kultura je zaznana v vseh utrinkih našega vsakdana v vrtcu. Opazimo jo preko besede, plesa, pesmi, slikanja, ustvarjanja. V vrtcu smo se odločili, da kulturni praznik obeležimo nekoliko drugače, da za trenutek popeljemo otroke v svet glasbene, filmske in dramske umetnosti. Poskrbeli smo za drugačen, nevsakdanji utrip.

Kot uvod v kulturni teden smo si otroci iz Rumene in Modre igralnice v ponedeljek ogledali tretji del trilogije o Kekcu, z naslovom Srečno Kekec, ki je nastal po priljubljeni istoimenski zgodbi Josipa Vandota in v katerem se glavni junak s pomočjo plahega Rožleta spopade z mistično gorsko “baburo” Pehto. Otroci so ob tem spoznali ljudsko glasbilo orglice in zapeli vsem znano Kekčevo pesem. Otroci prvega starostnega obdobja pa so si ogledali vzgojne risanke.

V torek nas je obiskala lokalna glasbena skupina »Še smo tu«, ki igra narodno-zabavno in ljudsko glasbo. Tako smo slišali klavirsko harmoniko, kontrabas, boben in trobento. Otrokom v vrtcu so predstavili ljudske pesmi, ob katerih smo skupaj z njihovim pevcem zapeli in zarajali.

V sredo so se otrokom predstavili nekateri učenci Osnovne šole Blanca, ki obiskujejo glasbeno šolo. V uvodu sta učenki na violino in klaviaturo zaigrali državno himno. Nadalje so učenke in učenci zaigrali otroške pesmi, predstavili inštrumente, na katere so igrali, tako da so otroci spoznali violino, klaviaturo, violončelo, tamburico, kitaro, pozavno in prečno flavto. Ob zaključku pa so otroci vrtca zaigrali na orfejeva glasbila in preizkusili tudi glasbila, na katere so igrali učenci.

Kulturni teden bi v petek zaključili z gledališko predstavo Muca Copatarica, ki bi jo zaigrali otroci Modre igralnice, vendar je bila zaradi zapadlega snega  predstava prestavljena. Dan pa smo izkoristili za igro na snegu.

V kulturnem tednu smo vsi skupaj zelo uživali. Otroci so bili ob izvedenih dejavnostih navdušeni in bi še kar poslušali, peli in igrali na inštrumente.

Verjamem, da jim bodo prijetna druženja še dolgo ostala v spominu. Vsem, ki so sodelovali pri soustvarjanju kulturnega tedna, se najlepše zahvaljujemo.

Koordinatorka kulturnega tedna Jana Žniderič

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)