Tudi letos smo se otroci in vzgojiteljice iz Rumene igralnice razveselili obiska Zmajčka Jurčka z zelenim nahrbtnikom, ki je 12. januarja prišel k nam skupaj z otroki iz vrtca v Dobovi. Seveda nam je zeleni zmajček tudi tokrat zadal nalogo. Odločil se je, da bomo raziskovali papir – tistega odpadnega, saj je Jurčkovo poslanstvo predvsem skrb za ohranjanje zdravega okolja in odnos do papirja ima pri tem še kako pomembno vlogo. Zato smo že naslednji dan zavihali rokave in se lotili dela.

Ob poučni eko-slikanici  Listko in njegova življenja so otroci spoznali namen ločenega zbiranja odpadnega papirja, saj gre le tako lahko odpadek v nadaljnjo predelavo in ponovno uporabo pa še kakšnemu drevesu iz gozda tako lahko prihranimo življenje. Po ogledu posnetka o postopku reciklaže papirja, smo se tudi sami motivirano lotili izdelave papirja in uspelo nam je. Z malo truda smo pridobili svoj pravi papir. Pri grajenju pozitivnega odnosa do papirja pa so nam pomagale tudi pesmi. Poslušali in prepevali smo himno Zeleni nahrbtnik in Smolarjevo Rolico papirja. Slednjo smo  tudi dramatizirali in tako konkretno podoživeli kako pomembna je pravzaprav  majhna rolica papirja in kje vse v življenju nam lahko pride prav. Otroci so iz odpadnega papirja ustvarjali tudi na likovnem področju. Iz odpadne kartonske lepenke so izdelali živahne reliefne risbe, ki krasijo naš pano pred igralnico, časopisni papir pa se je skozi tehniko zgibanja spremenil bodisi v letalo ali helikopter – ta dan fantje skorajda niso potrebovali drugih igrač, saj so izdelali svojo iz papirja. Skupaj smo izdelali tudi pravega papirojeda, ki ga vsak dan pridno hranimo z njegovo najljubšo hrano.

Projekt smo zaključili 2. februarja s predajo nahrbtnika otrokom iz vrtca v Podbočju. Zmajček Jurček pa bo gotovo ostal z nami v mislih in skozi naše dejanje  pravilnega ločevanja odpadnega papirja.

vzgojiteljica Tatjana Imperl

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)