Slogan letošnjega Tradicionalnega zajtrka se je glasil »Zajtrk z mlekom – super dan!«. V kuhinji so nam na ta dan pripravili slasten zajtrk. Uživali smo ob domačem kruhu, maslu, medu, mleku in odličnih jabolkih.

V oranžni igralnici smo ta dan mizo pogrnili s posebnimi pogrinjki. Skupaj smo izdelali plakat in se pogovarjali o kravah, ki nam dajejo mleko ter se preizkusili v »molži«. Igrali smo se s prstnima lutkama krave in čebelice. Dan pred zajtrkom smo prisluhnili pravljici Zajček in mucka zajtrkujeta ter se seznanili s prihajajočim zajtrkom.  

V zeleni igralnici ta mesec poslušajo veliko ljudskega: od pesmic do pravljic. Tako so dan pred zajtrkom spoznali pravljico o  Mojci Pokrajculji in se veselili, da se bojo lahko naslednji dan sladkali z medom in jih zato ne bo nobeden lovil, kot so lovili zajčka v pravljici. Naslednji dan pri zajtrku so poskrbeli, da so si lepo pogrnili mizo s prtom stare mame, vsak je dobil izdelan pogrinjek, zapeli so nekaj ljudskih in pozdravili lutko Lisko, ki jim je povedala, da jim je z veseljem priskrbela domače mleko.

V modri igralnici so za tradicionalni slovenski zajtrk združili mize, pripravili prtičke in skupaj zajtrkovali. Pogovorili so se o lokalno pridelani hrani ter pomenu čebel. Med zajtrkovanjem so prisluhnili Slakovi pesmi Čebelar, po zajtrku pa so zaplesali in prepevali ob pesmi Čebelice.

V rumeni igralnici so se pogovarjali o tem, zakaj praznujemo ta dan vsako leto znova s slavnostnim zajtrkom. Pogovarjali so se o tradiciji, o nekaterih simbolih slovenstva (jezik, kultura, običaji), ki so značilni za našo državo.  Poudarili so pomen uživanja zdrave, lokalno pridelane hrane, prisluhnili pesmi Mleko Andreja Rozmana Roze, izdelali dekorativne elemente za okrasitev mize ter pomahali s slovensko zastavo, zadovoljni, da v naši deželi pridelamo res okusna živila.

 

Prispevke za članek  pripravile  strokovne delavke vrtca.

Članek uredila Dona Kastelic Zupančič

 

 

(Skupno 105 obiskov, današnjih obiskov 1)