Teden mobilnosti

 V našem vrtcu smo septembra obeležili teden mobilnosti v vseh treh skupinah.

 

Otroci iz zelene igralnice so s tem tednom pričeli s tematskim sklopom prevozna sredstva. Na sprehodih so opazovali prevozna sredstva, njihove značilnosti, prepoznavali zvoke v naravi, predvsem zvoke prevoznih sredstev, spoznavali prometne znake, ogledali so si, kako poteka promet na železniški postaji, vozili so se s poganjalci, izdelali izdelek Tu-tu-tu po cesti ter listali slikanice o različnih prevoznih sredstvih. S to temo bodo nadaljevali vse do novembra.

 

V oranžni igralnici so teden mobilnosti obeležili ob knjigi Trije traktorji in koza in z njeno pomočjo razvijali dejavnosti tedna. Izvedli so likovno delavnico, kjer so otroci pobarvali traktor, ki jim je bil v zgodbi najbolj všeč. Izdelke so razstavili na oglasni deski pred vrtcem. Pogovarjali so se o prevoznih sredstvih, ki so jih otroci prinesli od doma in v omenjeni smeri spodbujali tudi prosto igro. Z namenom v otrocih spodbuditi in razumeti mobilnost so si privoščili pravo gibalno dopoldne  na vrtčevskih poganjalcih.

 

V rumeni igralnici so se pogovarjali o vožnji z avtomobilom in kako to onesnažuje okolje. Izdelali so plakat in razmišljali o eko prevoznih sredstvih. Na dan brez avtomobila so se vozili na igrišču s kolesi, poganjalci skiroji ali rolerji, ki so jih pripeljali od doma. Po Zgodbi o belih zajčkih, ki so postali umazani, so se igrali motivacijsko igrico in vsak dan prilepili bel krog na sivega zajčka, če so del poti, namesto z avtom, prepešačili oz. se peljali s kolesom ali skirojem in podobno. Ob pobarvankah in delovnih listih so spoznavali, kako je kolo pravilno opremljeno in zakaj je dobro voziti se s kolesom. Dogovorili smo se, da se bodo vsi otroci poskušali naučiti voziti brez dodatnih koleščk do konca pomladi, ko bomo zopet izvedli športni dan s kolesi.

Diana Belca, vodja Enote vrtca Blanca

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)