Teden mobilnosti smo pričeli že v petek, ko smo otrokom predstavili zgodbo Beli zajček, potem pa cel teden opazovali ter se pogovarjali ali so otroci prihajali in odhajali iz vrtca z okolju prijaznim ter varnim načinom prihoda v vrtec ali pa, če so bili doma vsaj 30 minut aktivni na prostem.

Ugotavljali smo, zakaj je priporočeno si deliti prevoz in čim večkrat uporabljati javni prevoz. Vsak otrok je ustvaril tudi svoj avtobus, s potniki po njihovih željah ter svoj avtomobil, ki si ga deli z najboljšim prijateljem.

Igrali smo se glasbeno-didaktične igre Avto in semafor ter Stoj, policist. Spoznali smo deklamacijo Semafor. Otroci so z didaktičnimi igračami sestavljali železnice, ceste, prometne znake ter se igrali z avtomobili.

Skupaj z otroki iz oranžne igralnice smo si pogledali krajše posnetke o prometu, z otroki iz rumene igralnice pa smo se skupaj podružili na sprehodu.

Obiskal nas je tudi policist, ki se je z nami odpravil na sprehod po varni pešpoti, nam razložil pravila obnašanja na sprehodu, na kaj moramo biti previdni, kaj moramo imeti, prikazal nam je pravilen prehod čez cesto ter opozoril na vse nevarnosti, ki se lahko na sprehodi in pohodih zgodijo.

Teden mobilnosti smo zaključili z dnevom brez avtomobila, ko smo otroke spodbudili, da so vsaj na ta dan prišli ali odšli iz vrtca izpred kulturne dvorane po pešpoti, tisti bližnji pa prišli v vrtec peš. Večina otrok je to tudi storilo. Vmes za nekaj časa pa smo naše parkirišče spremenili v igrišče ter ga porisali z umetninami, ki so jih ustvarili s kredami.

Valerija Mirt, vzgojiteljica

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)