V tem tednu je v naši skupini potekal teden mobilnosti. V okviru enotedenskega evropskega projekta so bile dejavnosti v skupini osredotočene na temo PROMET. V sklopu tedna mobilnosti smo v skupini izvajali projekt »Beli zajček, ki je bil načrtovan iz strani Ministrstva za infrastukturo in prostor.

Temo smo v skupini začeli s poslušanjem zgodbe »Beli zajček«. Pogovor je nanesel na to, zakaj so naši zajčki umazani. Skupaj z otroki smo ugotovili, da so umazani zaradi vozil, ki se vozijo po cesti. Tema pogovora o umazanem zajčku je takoj nanesla na vozila, ki jih otroci že poznajo, otroci so začeli naštevati naslednja vozila, ki jih opazijo na cesti: avtomobil, traktor, motor, kolo, tovornjak,..Preko dejavnosti, ki so bile osredotočene na promet so otroci usvajali barve in besedne zveze (rdeča, zelena in rumena barva, semafor, prehod za pešce, znak stop, policist). Razvrščali smo vozila po barvi. Po načrtu smo izvedli igro AVTO IN SEMAFOR, ki smo jo izvedli v telovadnici. Otroci so pri tej igri zelo uživali, to se je opazilo pri njihovem sodelovanju. V okviru teme smo tudi prepevali že znane pesmi: MOJ RDEČI AVTO, TU TU TU PO CESTI, spoznali pa smo novo pesem: VLAK. Otroci so jo hitro osvojili in jim je bila všeč, saj smo jo vsak dan v jutranjem krogu prepevali na njihovo željo. V igralnici smo izdelali svojo cesto, po kateri so se otroci s svojimi vozili radi vozili, še posebej zanimiv na cesti jim je prehod za pešce in semafor. Večkrat na dan pogledajo semafor in se pogovarjajo o pravilih, ki so se jih naučili. S skupino otrok iz modre igralnice smo si ogledali kratek film o tem, kako se obnašamo na cesti in katera pravila moramo upoštevati. Proti koncu tedna je na obisk v vrtec prišel policist, s katerim smo odšli na sprehod okoli vrtca. Otroci so upoštevali pravila na cesti, sprehod jim je bil zanimiv, saj so med sprehodom govorili katera vozila vse opazijo in spraševali: »Kje je prehod za pešce?«, »Kje bomo videli semafor?« V igralnici smo izvedli tudi igro: STOJ POLICIST, ki je bila otrokom zanimiva, razumeli so navodila igre, saj so dobro vedeli, kakšno je pravilo na semaforju za rdečo in zeleno barvo. Za konec in zaključek projekta smo se na prostem podružili z otroki iz modre in rumene igralnice in sodelovali v skupni dejavnosti – risanje s kredo na asfaltno površino.

Temo promet in otrok na cesti so otroci z zanimanjem sprejeli, to se je opazilo, ko so otroci veliko spraševali in na koncu tudi veliko vedeli. Cel teden so zelo skrbno skrbeli za svoje zajčke. Na koncu so bili veseli in ponosni, da so očistili svoje zajčke (skrbno so skrbeli za to, da v vrtec niso prihajali z avtom in da so bili doma aktivni na prostem – vsak dan vsaj 30 minut).

Anja Urek, vzgojiteljica

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)