Že v petek, 15. septembra smo se počasi začeli pripravljati na prihod »mobilnega tedna«. Otrokom, zbranim v jutranjem krogu, sem prebrala zgodbo Beli zajček, katere vsebina je poučna tema, namenjena spodbujanju trajne mobilnosti in razvijanju vrednot, povezanih z zdravim življenjskim slogom. Beli zajček, katerega kožušček se umaže zaradi izpušnih plinov avtomobilov, je prosil otroke, da bi mu pomagali očistiti kožušček, tako, da bi se kar največ posluževali trajnostnih načinov mobilnosti (peš, s kolesom, z rolerji, skiroji…)

Otroci so sprejeli izziv, vsak je  dobil svojega sivega zajčka, ki smo ga je pripeli na pano v igralnici. V ponedeljek ter vse dni do petka  so potem otroci  v sproščenem jutranjem pogovoru pa tudi tekom dneva sporočali, kako so tudi skupaj s starši skrbeli zato, da narava ostane bolj čista in zdrava. Pojasnjevali so, da so šli s kolesom na obiske, se odpravili peš v gozd po gobe, prišli peš v vrtec, odšli peš na sok in na izlet ter na sladoled. S svojo prizadevnostjo so zaslužili bel krogec, ki so ga prilepili na siv zajčkov kožuh. Ko smo v petek, 22. septembra, skupaj preverili naše zajčke, smo z veseljem ugotovili, da so se sivi kožuščki že v petih dneh lepo obarvali v belo ter nam in zajčkom narisali  zadovoljen nasmeh na obraz.

V torek in sredo smo se poigrali glasbeno didaktično igro Avto in semafor, skozi katero smo se učili o varnem načinu sodelovanja v prometu kot pešci, kot vozniki avtomobila, avtobusa ali kolesa ter spoznavali funkcijo in pomen semaforja v prometu.

Četrtek pa je bil prav poseben dan, saj nas je v vrtcu obiskal gospod policist, ki je nas in otroke iz Oranžne igralnice spremljal na sprehodu po naši Blanci. Oblekli smo zaščitne varovalne površnike in se odpravili. Policist nas je na sprehodu opozoril na različne nevarnosti, ki se nam lahko pripetijo, če ne upoštevamo pravil varne rabe pločnika ali ne upoštevamo prometnih znakov, cestnih oznak ipd. Poudaril je tudi, da se je potrebno sprehajati tiho, da lahko prometno dogajanje tudi dobro slišimo. Ob zaključku sprehoda je policist otroke pohvalil za varno in tudi tiho hojo, skupaj smo namreč ugotovili, da se na sprehodu nikomur ni nič zgodilo in smo se vsi celi vrnili nazaj v vrtec.

Svoje vtise so otroci ta dan izživeli tudi skozi likovno dejavnost. Na dolgo polo risalnega papirja, ki se je spremenila v cesto, so skupaj narisali različne vrste prevoznih sredstev in vse tisto, kar se jih je v dneh Tedna mobilnosti najbolj dotaknilo.

Za zaključek pa smo se odpravili še na skupen sprehod z najstarejšimi otroci iz vrtca. V paru mlajši s starejšim otrokom smo obnovili svoje znanje varne hoje pešca in tudi ta sprehod opravili uspešno. Zasluženo so se na koncu prav vsi otroci iz vrtca skupaj poigrali na naši ploščadi pred vrtcem, ki je vse tja čez parkirne prostore postala veliko igrišče, ki so ga otroci s pisanimi kredami obarvali v svoj domišljijski svet.

V tednu mobilnosti so otroci skozi različne dejavnosti imeli dobro priložnost zaznati nekatere težave, ki se pojavljajo v širšem družbenem okolju zaradi prometa, spoznali pomen uporabe trajnostne mobilnosti, se učili gibanja v prometu, razmišljali o načinih delitve prevoza oz. skupne uporabe prevoznih sredstev, kar pripomore tudi h krepitvi samozavesti, ki jo bodo potrebovali še predvsem takrat, ko za vsakodnevne poti ne bodo potrebovali našega spremstva.

Tatjana Imperl, vzgojiteljica

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)