Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki poteka od 16. do 22.9. ter lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

Letošnji slogan je ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ, kjer z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Študije so pokazale, da vsak deljen avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

V našem vrtcu smo v tem tednu posvetili veliko pozornost deljenju prevoza oziroma prihajanju in odhajanju iz vrtca peš. To smo preverjali preko igre Beli zajček, katerega kožušček je bil umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Cilj igre je bil očistiti zajčkov kožušček, to pa so lahko otroci naredili z vsakim okolju prijaznim in varnim načinom prihoda v vrtec (pešačenje, kolesarjenje, vožnja z javnim potniškim prometom ali kombinirano potovanje – začetni del poti so opravili z avtomobilom, zaključni del pa peš in sicer tako, da so vozilo parkirali vsaj 200m od vrtca ali pa so si delili avto in se pripeljeli skupaj s prijateljem, sosedom, ipd.). Očistili so ga lahko tudi tako, da so bili doma v popoldanskem času vsaj 30 minut na dan gibalno aktivni na prostem (pešačenje, kolesarjenje, vožnja s poganjalci, sprehod/pohod, ipd.). Vsak otrok, ki je »čistil«, si je vsak dan na sivega zajčka prilepi bel krogec (čistijo zajčka). Glede na to, da je način prihoda in odhoda otrok v vrtec in gibanje na prostem odvisno od staršev, smo tudi njih vljudno poprosili, da so igro podprli in njihovemu otroku omogočili, da je aktivno sodeloval in s tem prispeval k boljšemu rezultatu.

Velik poudarek smo dali tudi druženju med skupinami, otroci so se igrali glasbeno-didaktični igri Avto in semafor ter Stoj, policist. Odpravljali smo se na sprehode ter spoznavali pravila.

Med nas smo povabili tudi policista, g. Marka Turšiča, ki se je z nami odpravil na sprehod po varni pešpoti. Predstavil nam je pravila obnašanja na sprehodih, nevarnosti, ki se lahko zgodijo, kaj potrebujemo, ko se odpravljamo na sprehod, pravilno smo tudi prečkali cesto, tako da smo sedaj pripravljeni na pravilne sprehode.

Teden mobilnosti smo zaključili v petek z dnevom brez avtomobila. Naše parkirišče smo za kratek čas spremenili v igrišče ter ga porisali s kredami. Otroke smo spodbudili, da so vsaj ta dan v vrtec prišli ali odšli peš vsaj do kulturne dvorane ali pa so si ga delili s katerim od prijateljev. Na ta dan so tudi strokovne delavke vrtca si delile prevoz med seboj in avtomobile parkirale pred kulturno dvorano.

Več dejavnosti oddelkov s fotografijami si lahko ogledate pod njihovimi prispevki.

Valerija Mirt, koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti

 

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)