Polni pričakovanj ter v želji po novih doživetjih smo se pripeljali pred dom Čebelica v Čatežu pri Trebnjem, ki je namenjen šolskim ter obšolskim dejavnostim. Tam so nam pripravili pester nabor dejavnosti, ki so otroke vabile h sodelovanju ter izkustvenem raziskovanju.

V dveh dneh smo bili pravi naravoslovci, predvsem pa tudi gibalno aktivni. Po uvodnem zboru, razporeditvi ter namestitvi v sobe, smo se odpravili do bližnjega potoka. Tam smo raziskovali življenje v vodi, iskali ter gradili smo dom za škratka Čateža, se preizkusili na plezalni steni, proti večeru oz. po večerji pa smo se pozabavali ob igrah babic in dedkov. Tudi priprava na počitek je bila posebno doživetje, so pa otroci, po večerni higieni, kar utrujeno polegli v postelje, malo pokramljali in hitro zaspali ob prijetni glasbi.

Naslednji dan je zopet obetal veliko novih izzivov. Iskali smo skriti zaklad, raziskovali smo gozd ter njegove prebivalce.  Zaigrali smo na naravna glasbila, ki smo si jih izdelali sami. Tudi gozdne igre so popestrile ta dan.

Po večerji smo prejeli priznanja za pogum ter sodelovanje v omenjenem programu in glasno zaploskali vsem.

Vrtec v naravi je posebno doživetje, ki otrokom približa bivanje v naravnem okolju, spodbuja h aktivnem preživljanju prostega časa ter ponuja različne dejavnosti, ki jih riše naše neposredno okolje. Vse tisto, kar je včasih samoumevno, postane posebno ter izkustveno izživeto. Otroci so bili nad vsebinami vidno navdušeni, vzgojiteljici pa sva se potrudili, da sva jim bili v oporo.  Imeli smo sproščen odnos in se zabavali.

»BOMO ZMOGLI? BOMO, JA.« smo se opogumljali ter se spodbujali. In res smo. Vsak po svoje, po svojih najboljših močeh.

 

Napisala: Maja Senica, vzgojiteljica

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)